В групата са участвали и хакери, а разследването се води в няколко държави. Над 100 обиска и изземвания са осъществени до момента, а арестуваните са 23-ма, каза Арнаудова.

Определена им е полицейска мярка за срок до 24 часа. Сред задържаните има хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори. По-рано МВР оповести, че арестите са в София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина.

Обиските са извършени в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници“ в столицата.

Хакерите са създали софтуер, който след въвеждането му в системата на Агенция "Митници" осигурявал отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се оформяли различни митнически режими без реално да има движение на стока. По същия начин се е процедирало и с камиони.

Проверена е една банкова касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници”, в която e открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 40 златни монети.

Освен в България и Македония, разследването се провежда и на територията на други държави.

Работим съвместно с други прокуратури. Имаме така наречения съвместен екип за разследване, тоест се касае за международна организирана престъпна група”, подчерта прокурор Арнаудова.

В събота ще се повдигнат обвинения на определен брой лица, за които има доказателства за участие в групата. Предварителни уверения имам от наблюдаващия прокурор, че който получи обвинение, ще бъде задържан до 72 часа и ще поискаме неговия постоянен арест, каза прокурорът.