Константийският епископ Яков е новият Доростолски митрополит, който беше избран с 11 гласа от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия. Другият кандидат - Величкият епископ Сионий, получи един глас, имаше и една празна бюлетина, съобщи БТА.

Каноничният избор на новия Доростолски митрополит беше обявен от патриарх Неофит в Синодалната палата, след като Негово светейшество и митрополитите от Светия синод гласуваха за един от двамата кандидати в синодалния параклис.

Константийският епископ Яков, със светското име Росен Стоичков Дончев, е роден на 7 март 1971 г. в София. След завършване на средното си образование през 1989 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". През 1990 г. постъпва в Духовната академия. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител "Свети апостоли Петър и Павел" край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

Патриарх Неофит отправи приветствие към новоизбрания Доростолски митрополит Яков, в което каза, че следвайки определенията от Устава на нашата Света Българска православна църква - Българска Патриаршия, по Божията и народна воля, и с мнозинството от гласовете на митрополитите от Светия синод, от днес епископ Яков е канонично избран архиерей на Светата и богохранима Доростолска епархия, и е член на Светия синод.

"На древния и високо прославен в църковната ни история Доростолски архиерейски престол наследявате славни предшественици, оставили трайна диря в историята на Православната ни църква, които ще бъдат Ваши неизменни образци в предстоящото Ви митрополитско служение, но вярваме, че преди всичко ще се ръководите от онзи вечен и неизменен образец на пастирството в Църквата, оставен ни от Самия наш Господ Исус Христос и от който са се ръководили както Неговите Свети апостоли, така и всички изрядни отци, учители и пастири в двухилядолетната мъченическа история на Църквата, "която Той си придоби със Своята кръв" (Деян 20:28)", каза още българският патриарх.

Негово светейшество отбеляза, че свещеноначалието, клирът и Божият народ на Светата ни Църква познават новия Доростолски митрополит като добър духовник и църковностроител, който с много усърдие и ревност по Божието дело е изпълнявал възложените му послушания и служения, и е отдавал своите сили и таланти за доброто и благопреуспяването на Светата ни Църква.

От 2010 до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивската митрополия. През 2013 г. със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. На 14 декември 2016 г. е наречен от Светия синод за Константийски епископ и на 20 декември, Игнажден, в катедралния храм на Пазарджик "Св. Богородица, е назначен за втори викарий на Пловдивския митрополит, на която длъжност е и до днес.