На страшната гледка от незаконна кланица с разхвърляни кости на животни се натъкнали деца при екологична акция край с. Дражево. Сигналът бил подаден още в края на ноември м.г.
Намерени са кости на близо 40 магарета и коне, съобщиха БНТ и "Фокус".

Според специалисти месото вероятно е използвано за производството на колбаси. Такова голямо количество животни не могат да бъдат заклани за собствени нужди, при домашни условия, коментира д-р Стоян Колев от областната агенция по безопасност на храните в Ямбол.
Той заяви, че на територията на Ямболска и Сливенска област няма регламентирана кланица за клане на еднокопитни животни, а остатъците сочат, че става дума за кланичен добив, което е криминално деяние.

От Агенцията по безопасност на храните обаче смятат, че това е невъзможно, защото във всички месодобивни и месопреработвателни предприятия има строг контрол.
Моето лично предположение е, че известна част от тях е отишла за лична консумация, а друга - за изхранване на месоядни или екзотични животни,
смята Добромир Димитров, директор на областна дирекция на Агенция за безопасност за храните.

Д-р Колев допълва, че проблемът със салам, който вместо от телешко месо може да е направен от конско или магарешко, е изключително сериозен, пише БЛИЦ.
"Не става дума за това, че просто неприятна за мнозина е мисълта, че ядат магарета. Става дума за реални здравословни проблеми, които могат да възникнат от консумацията на салами от магарешко месо", добавя той.

Според председателя на ловната дружинка в селото това са хора, които нелегално търгуват с конско месо.
"Тия хора нелегално, в нерегламентирана кланица, в домашни условия най-вероятно си вършат работата, като колят животните, обезкостяват и после на една лада, на едно ремарке - гледат да няма хора", коментира Ради Радев.

В момента камарите с конски трупове ги няма. На тяхно място има две големи купчини с изгорени кости, а част от тях са разхвърляни в дерето, за да не се виждат. Районът ще бъде под полицейско наблюдение. Ще се разследва кой е извършител на престъплението.

Миналата година асоциацията за развъждане на тежковозни коне у нас поиска да произвежда месо от животните. По-рано никога не са използвани коне за месо, но се оказало, че има търсене.

В България почти не се продава прясно месо, масово се предлага дълбоко замразено месо, което прави и цената му по-ниска от тази в останалите европейски страни, обясни междувременно в интервю за Дарик председателят на Комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев.
По думите му, само родното производство би могло да реши проблема с качеството на предлаганите храни, защото в момента над 80 процента от месото е вносно.