На 14 май 29-годишната Преслава Първанова ражда първородната си дъщеря със секцио. Операцията преминава добре и без усложнения. При раздвижването на следващата сутрин обаче младата жена колабира и въпреки усилията на реаниматорите, два часа по-късно умира.

На специална пресконференция вчера собственикът на лечебното заведение доц. Атанас Щерев обясни, че родилката е починала от масивна белодробна тромбемболия. Състояние, което е почти неспасяемо и е основна причина в случаите на внезапна смърт при родилките в развитите страни.

Близките на жената обаче имат съмнения за това, което се е случило.

Последно я видяхме вечерта след раждането. Казваше, че се чувства добре, бяха ѝ дали бебето, беше щастлива. Нищо не предвещаваше този трагичен край", заяви пред bTV съпругът ѝ Юлиан Първанов.

Той е присъствал на раждането на дъщеричката си и обясни, че според него операцията е преминала добре. Във фаталната сутрин Юлиан и Преслава си разменят няколко sms-а, в които родилката също казва, че всичко е наред и е добре. Около 10.30 ч. обаче съпругът е потърсен от лечебното заведение с вестта, че жена му е починала.

Нямаме обяснение и затова искаме истината. Затова чакаме резултатите от аутопсията от Съдебна медицина. Имахме доста разправии, докато вземат  тялото на дъщеря ми, защото нямало престъпление. Но не мога да вярвам на болницата, в която беше дъщеря ми, че това е истината, при положение че само преди 14 часа беше добре", добави бащата на Преслава - Димчо Аризанов.

Той каза още, че дъщеря му никога не е имала здравословни проблеми, а бременността й също е била безпроблемна.

Юлиан Първанов заяви, че не обвиняват никого и нямат претенции към клиниката на доц. Щерев, просто имат съмнения и искат всичко да се изясни. Той отказа обаче да уточни какви са съмненията на близките.

"Защото вместо вчера да черпим за бебе, ние подавахме за "Бог да прости", каза съпругът.

Резултатите от аутопсията в Съдебна медицина трябва да бъдат готови днес.