Тя се бори за живота си 20 дни след спукване на аневризма в мозъка и спешна безкръвна операция.

Операцията за отстраняване на аневризма в мозъка е била успешна и в началото Росица Янакиева се е възстановявала изключително бързо и добре.

В един момент обаче кръвното й отново започнало да се покачва, появили се проблеми с бъбреците и белите дробове. Янакиева изпадна в дълбока кома и бе поставена на командно дишане. Въпреки усилията на лекарите, тази нощ зам.-председателят на Народното събрание е починала.

"С дълбока тъга и скръб парламентарната група на АБВ изказва своите съболезнования на нейните роднини и близки и на всички, които я обичаха и уважаваха. С кончината на Росица Янакиева ПГ на АБВ и българският парламент загубиха едно от най-ярките си лица, като парламентарист, достоен и почтен политик и човек. Поклон пред паметта й от всички нас!", се казва в съобщение на пресцентъра на ПП АБВ.

Съболезнователно писмо до близките на Росица Янакиева изпрати и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Напусна ни един достоен човек и политик, социално ангажиран, отдал безрезервно сили и енергия за демократичното развитие и просперитета на страната. Една от каузите, в които Росица Янакиева вложи цялото си сърце, беше и пълноправното участие на жените във всички сфери на нашия живот”, пише Цачева.

Поклонението пред Росица Янакиева ще бъде утре от 11 ч. в Двореца на културата в Перник. Тя ще бъде погребана в 14 ч. в Централния гробищен парк в града.

Община Перник отменя празничните прояви днес и утре, съобщиха оттам.

"Росица Янакиева беше сериозен политик и успя да направи немалко неща за Перник. Отиде си човек, който посвети голяма част от живота си на нашата община", заявява кметът на Перник Иван Иванов.

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършва химия в СУ “Климент Охридски”. Започва кариерата си като технолог в “Пектин”. Била е директор на Окръжния младежки дом и енергетик на цех в пернишката “Топлофикация”.

Янакиева бе и депутат в 40-тото Народно събрание от БСП. От 1995 до 2005 г. е кмет на кметство “Изток”, а от 2005 г. до предишните местни избори бе народен представител от Коалиция за България. Беше и член на управителния съвет на Демократичния съюз на жените.

През 2007 година БСП я издига за кандидат-кмет на Перник и Янакиева печели изборите. На 30 октомври 2011 година тя за втори път става кмет на Перник след балотаж и спечелени 52.94% от гласовете.

През октомври м.г. тя бе избрана за депутат от АБВ и стана зам.-председател на Народното събрание.