Социален експеримент на хората от "Българско рационално общество" показа колко много наивни хора има у нас. А точно те стават лесна плячка на измамници, врачки и псевдогадатели на бъдещето и губят немалко пари. Експериментът включва създаване на фейсбук-страница на измислена гадателка с името "Бими".

В собствена публикация от страницата на "Българско рационално общество" те обявиха, че Бими е измислица с цел експеримент. Това обаче не спряло хората да пишат на гадателката за съвети, сподели Катрин Майсторска от организацията. 

"Искахме да проверим наивността на обществото ни. Всичко започна чисто на шега. Дори името на гадателката беше смехотворно. Изненадахме се колко наивни хора има. За 4 месеца събрахме 14 хиляди харесвания на фейсбук страницата. Един от постовете ни достигна милион потребители. Искаме да отворим очите на хората и да започнат да вярват в науката, а не в измислиците", обясни тя пред телевизия "България он ер".

Психологът Еленко Ангелов похвали идеята за гадателката Бими и усилията на "Българското рационално общество". 

"Има много какво да се желае в сферата на аналитичното мислене. Въпреки това, нещата не са чак толкова черно-бели. Иска ми се да има дори един процент телепатия, но всичко е шарлатанство. Не е нужно да си психолог, за да заключиш, че хората обичат да бъдат лъгани. Това е част от природата ни", отбеляза той.