Министерството на околната среда и водите предлага нови по-високи екотакси за по-старите автомобили.

Най-голямо увеличение на таксата е предвидено за автомобилите над 10 години - до 310 лева. Увеличение има и за колите на възраст между 5 и 10 години. 

Такса вече ще има и за тежкотоварните превозни средства. За най-новите камиони тя ще бъде 938 лева. Колкото е по-стар е камионът, толкова по-висока ще е таксата. Ако е над 10 години, тя ще е над 2300 лева. Досега тежкотоварните автомобили не плащаха екотакса.

Снимка: bTV

Промените в наредбата предвиждат и намаляване на екотаксата за нови автомобили, запазване на размера ѝ за тези на възраст до 5 години, а над 5 години таксата ще нараства с около 15%. Измененията ще важат и за хибридните автомобили.  

Единствено за електромобилите се предлага да не плащат продуктова такса при първа регистрация до 31 декември 2021 г. След това тя да бъде 102 лева, колкото е в момента.

С промените в наредбата се въвежда и правила за преработката на излезлите от употреба автомобилни гуми, както и за маслото, което се държи на склад в държавния резерв. То се освобождава от плащането на продуктова такса, което би трябвало да доведе до намаляване на цената му.