Тарторът на групата е 48-годишният Иво Заспалия от Силистра, осъждан във Франция и Унгария. Останалите задържани са Наско Бомбата, Краси Парцала, Валери и Бисер. Четиримата не са криминално проявени, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

Претърсени са няколко адреса. Намерени са регистрационни табели на френски, немски и български автомобили. В работилница в силистренско село се преправяла рамата и пребоядисвали колите. На други адреси се правели фалшиви документи за предстоящата регистрация и продаването на автомобилите.

Групата продавала луксозни автомобили БМВ, „Мерцедес”, „Фолксваген”, „Ауди”. Една от последните регистрации е на „Мазерати Купе Камбиокорса”, регистрирано през юли. Този автомобил е бил обявен за откраднат през май в Италия. Намерен е и „Фиат Пунто”, изчезнал пак в Италия през юни. Той също е регистриран в България.

Престъпната схема била изключителна проста, уточниха по-късно в съобщение на МВР. По оперативен път е събрана информация, че Заспалия контактува с румънски граждани, които търсят и предлагат скъпи лизингови автомобили, които са собственост на хора, изпаднали в невъзможност да ги изплащат. Срещу минимална сума собствениците на превозните средства ги предавали за пререгистриране в България.

След манипулиране на рамата и двигателя на автомобила и изготвянето на фалшивите документи, луксозното возило било обявявано за откраднато в Румъния, като собственикът му получавал сумата по застрахователната стойност. Пребоядисаните и манипулирани автомобили се регистрирали в КАТ - Разград на името на български граждани от ромски произход.

По време на разследването станало ясно, че Иво Заспалия си купил апартамент в Банско, като платил за него с откраднат „Мерцедес” ML 320.

В работилницата са задържани двама румънци от гр. Базу, за които се проверява дали са купувачи или са част от схемата за продажба на автомобили. 

Продължава съвместната работа по операцията с правоохранителните органи на Италия и Румъния, както и с партньорите от Интерпол и Европол, уточняват от МВР.

По-рано днес от ведомството съобщиха, че отново са арестувани двама от основните заподозрени от групата "Килърите", обвинена за убийството на Юри Галев. Според полицията има данни за тяхното участие и в покушението срещу друг бизнесмен.

Вижте видео от акцията, предоставено от пресцентъра на МВР