По-рано днес от държавното обвинение обявиха, че след като е получил справки от МВР и НАП, Сотир Цацаров е разпоредил проверки за доходите на лица, закупили имоти за над 500 000 лева, както и супер скъпи коли, в периода 2015-2016 година. От изнесените данни стана ясно, че в България има 50 автомобила "Майбах", 193 "Бентли", 68 "Ролс Ройс" и други. Част от тях са с чужди регистрации, но се управляват в България.

Що се отнася до имотите, София е първенец - 185 души са закупили имоти над 500 000 лева, а 88 над 800 000 лева. В Пловдив 18 са се сдобили с жилище за над 500 000, а 9 с такова, по-скъпо от 800 000. Във Варна в първата категория влизат 20 души, а във втората 9, в Бургас - съответно 17 и 11 души, а във Велико Търново общо 19 души, уточни Арнаудова.

"Напълно възможно е тези средства да са резултат от легален бизнес, за който са платени съответните данъци. Дори очакваме подобни резултати. Ние не смятаме, че за всички проверявани лица ще установим престъпни деяния", подчерта все пак Арнаудова.

По думите ѝ обаче, информацията от МВР и НАП е законен повод за започване на проверка, тъй като има данни, които могат да съдържат сведения за данъчни престъпления или пране на пари. Ще се установяват купувачът и продавачът на колите и имотите, както и ще се анализират средствата, с които са купени.

„Възложено е да се установи дали лицата, които са собственици на имоти или луксозните автомобили, имат криминални регистрации. Още в първоначалния сигнал МВР твърди, че има такива лица“, допълни тя.

Говорителката на главния прокурор отказа да назове имена, тъй като проверката едва сега започва, но уточни, че е създадена организация да се работи интензивно. Законовият срок за проверката е 2 месеца, но той може да бъде удължен с един месец при необходимост.