Паркираш според правилата в София, заминаваш в командировка, а колата ти изчезва, съобщава Нова тв. Жителка на столицата платила 156 лева, защото колата се оказала репатрирана заради направени промени. От Центъра за градска мобилност признават, че са направили грешка и ще върнат парите на жената.

Кадър: Нова тв

В края на септември Благовеста Мекки-Цветкова паркира колата си в квартала, без да нарушава правилата за паркиране. Заминава за Япония в командировка. След няколко дни получава тревожно обаждане от България - автомобилът го няма.

"Съпругът ми се обади в Япония и каза, че колата ни я няма", спомня си Цветкова.

Оказва се, че от Центъра са градска мобилност са променили правилата междувременно - поставили знак и маркировка за паркомясто за инвалиди, където е била паркирана колата на Цветкова. Така без да подозира, тя става нарушител и колата "изчезва".

След ходене по мъките, обаждания в полицията издирването приключва - съпругът ѝ намира автомобила на наказателен паркинг. Мъжът отишъл да прибере колата от наказателния паркинг и му казали, че дължи пари за престой и ако не си я вземе, ще дължи още.

Семейството плаща 156 лева, като не получават акт за нарушение. "От полицията не са направили акт, защото няма нарушение", казва Цветкова.

Благовеста решава да си търси правата. "Някои ми казаха, "Ама 160 лева...., сега ще се разправяш ли?" Не мога да се примиря, не искам да бъда наказвана безпричинно", коментира жената, която е подала жалба.

 

От Центъра за градска мобилност са запознати със случая и признават, че са сгрешили.

"Автомобилът е бил поставен на мястото преди слагането на знака. В случая госпожата има право, ще уважим жалбата и ще ѝ възстановим сумата", каза Румяна Емилова от ЦГМ.

Институциите напомнят, че е отговорност на хората сами да се информират, ако правилата се променят, откога и как се въвежда "зелена зона", например. "Автомобилът не е оставен в собствения двор, той е оставен върху общинска собственост", каза Емилова.