"Бъдещето съвсем не изглежда толкова мрачно - от пролетта нататък може да се очаква истинско успокояване на ситуацията. Пандемията ще отмине", казва пред "Мюнхнер Меркур" епидемиологът Клаус Щьор, дългогодишен служител на СЗО. "Въпреки някои зарази, през лятото вече всичко ще е нормално", убеден е експертът.

Преди това обаче предстои тежка зима в Германия - прогнозира Щьор. "Броят на новозаразените сред младите хора ще расте, но не това е същинският проблем - той се състои в големия брой неимунизирани над 60 години, а именно те са все още напълно уязвими за вируса. Това може да доведе до драматичен ръст на тежките случаи през зимата и до необходимост от лечение в болница. Заради това трябва да се вземат мерки и да се положат усилия имунизациите да напреднат."

По данни на Института "Роберт Кох", напълно имунизирани са 60,3 процента от германците, а на 65 на сто е поставена първата доза. Но както отбелязват експертите - за постигането на групов имунитет е необходима квота от 85 процента. Същевременно има и специалисти, според които постигането на групов имунитет няма да е възможно включително поради факта, че и имунизирани хора се разболяват от Ковид-19 и могат да разпространят заразата.

Клаус Щьор определя ваксинациите като основно средство в борбата срещу коронавируса. Вече се знае, че дори да се заразят, имунизираните карат заболяването много по-леко, много малка част от тях имат нужда от болнично лечение и умират, посочва експертът. Затова неговата препоръка е да се интензифицира имунизационният процес, както и да се започне с поставянето на трета доза през есента. Вероятно именно при тези обстоятелства прогнозите му ще се сбъднат и пандемията ще отмине.

Материалът е публикуван ТУК>>