"Преди четири години започнахме една кампания "Искаме 100 лв. над заплатата". Тогава хората бяха скептични и се смееха. Много от тях обаче излязоха и протестираха през последните години. Успяхме да извоюваме между 50-100 лв. върху много заплати", каза пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той коментира това по повод днешните протести на медицинските сестри срещу ниските заплати и появилите се информации, че синдикатът се е разграничил от протестиращите.

Днес медицински сестри от цялата страна, които искат достойно заплащане, се събират на национален протест в 12 часа пред Министерство на здравеопазването. Недоволството тръгна от организирани в социалните мрежи медицински работници.

Протестът е с искане за стартова заплата от две минимални заплати, спазване на Колективния трудов договор - заплащане на извънредния труд, за да не работят на по две места, подобряване на условията на труд. Заплатите в някои общински болници са близки до минималните, а увеличението от тази година до 900 лева не се случва, защото няма достатъчно средства по Здравна каса.

Пламен Димитров отсече: "Никой не се разграничава от нищо".

Той припомни, че през месец май миналата година КНСБ и Асоциацията на специалистите по медицински грижи излязоха на протест на площада пред Министерството на здравеопазването заедно с 5 000 сестри и лаборанти.

"Тогава исканията бяха за минимално заплащане поне две или три минимални заплати. Това, което успяхме да постигнем е увеличение на минималното възнаграждение чрез колективен договор в здравеопазването от 700 лв. на 900 лв.", коментира Димитров. И призна, че все пак тези числа ги няма навсякъде.

"През тези две години, откакто подписахме този колективен договор, има увеличение със 100 лв. на година в много болници", каза Димитров.

В момента сестрите са натоварени повече и от шофьорите в градския транспорт в София, добави той.

"Благодарение на синдикатите и заплатите на шофьорите в градския транспорт са повишени с 10%. Искаме ограничаване на извънредния труд до законоустановения - наполовина на сегашния, при запазване на сегашното брутно възнаграждение", уточни президентът на КНСБ и допълни, че от 1 юли ще искат ново увеличение на заплатите на всички шофьори в градския транспорт в София.

Той коментира и информацията, че четири български региона са сред петте най-бедни в Европа.

"Щом е такава статистиката, това означава, че и синдикатите имат отговорност за нея. Всеки трябва да иска поне 15-17% увеличение на заплатата. Само тогава можем да преобърнем статистиката и да не сме последни", каза още Пламен Димитров.