Злоупотребата със сумарното изчисляване на работното време се превръща в масова практика, при която се удължава работното време на българина, без да му се заплаща, заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков.

По думите му масовата злоупотреба става при изготвянето на два работни графика - действителен и официален.

"На шестия месец действителният график изчезва и се показва официалният, според който на работника не му се полага никакво обезщетение за извънреден труд", обясни синдикалистът, цитиран от БТА.

Той каза също, че над 50 на сто от констатациите на Инспекцията по труда са свързани имено с посоченото ощетяване. Затова от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", са инициирали подписка, която ще събират до Нова година и ще предоставят на законодателите. Чрез нея се настоява за промяна на настоящия режим на изчисляване на сумираното работно време, както и определяне на производствата и икономическите дейности, в които сумарното изчисляване е приложимо.

"Ние твърдим, че има много икономически дейности, в които няма нужда от това", каза още Нанков.

Той изброи още няколко конкретни синдикални искания, сред които обвързването на извънредния и нощен труд с минималната работна заплата, увеличение на заплащането на извънредния труд на 75% в почивни дни, както и работата в празнични дни да бъде 100% като обезщетителен режим.

При стартирането на подписката в Кърджали местният синдикален лидер Иванка Караколева каза, че почти всички фирми в областта са на сумарно изчисляване на работното време и казусът в региона е сериозен проблем.