Със своя заповед от днес кметът на община Пирдоп Ангел Геров отменя бедственото положение в града. Според заповедта обаче отговорните лица остават в готовност поради очакваните нови валежи.

Бедственото положение в Пирдоп бе обявено вчера заради влошената метеорологична обстановка и проливните валежи.

Вследствие на подобрените метеорологични условия и продължителния период без валежи от вчера по обяд до момента (по обед на 26 юли), нивата на придошлите води намаляха значително. Изключение прави р. Славци, която все още се оттича и поддържа високо ниво. Речните корита на територията на община Пирдоп се поддържат в отлично състояние, което ограничи последствията от природната стихия, се казва в съобщение на общината.

Няма опасност от преливане на яз. "Душанци". Водното му ниво е в норма и не представлява опасност за населението. Осъществява се непрекъснато наблюдение и контрол, съобщи вчера общината.

Сформираната Комисия за обследване на щетите след бедствия започва огледи и оценяване размера на нанесените поражения. Пострадалите собственици на земеделски имоти следва да подадат заявления в Общинска служба "Земеделие", Пирдоп.

Община Пирдоп и лично кметът Ангел Геров изказват благодарност на всички местни фирми, които незабавно се отзоваха и оказаха съдействие в критичната ситуация.

Още вчера бе съобщено, че със задействането на плана за бедствия и аварии, всички включени в него фирми са се отзовали своевременно и са оказали съдействие.

Постепенно се нормализира положението в Тетевенско. До петък кметът на община Тетевен, областният управител на Ловеч, областното пътно управление и всички институции, които управляват публична инфраструктура, трябва да остойностят щетите след интензивните валежи в областта и да внесат заявления за отпускане на финансов ресурс. Това каза вчера при посещението си на място регионалният министър Николай Нанков.