Допълнителни, по-сериозни мерки за хората, които имат и разхождат домашни любимци, като превенция срещу коронавируса, иска кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Според нас 200-250 м от мястото, на което живееш, е достатъчно добро разстояние като периметър, където да приключи разходката на домашния любимец, а не това да бъде използвано за злоупотреби и повод за движение и допълнителни контакти", каза Паунов.

Той посочи, че тези разходки били повод за недоволство от хората, които биха се чувствали застрашени от такъв контакт.

Кметът каза, че се надява на допълнителни указания в това отношение от Националния кризисен щаб, а ако такива няма, въпросът щял да бъде поставен като задача на местния кризисен щаб.

До два дни директорът на местния клон на "Български пощи" трябва да предложи на общинската администрация организация за раздаването на пенсиите през следващата седмица. Всички банкови институции също ще бъдат предупредени за създаване на ред, за да се попречи на струпването на хора пред банкоматите, каза още Паунов.

Кметът на Кюстендил предупреди, че днес изтича гратисният период за безцелно движение по паркове и градинки.

"От утре започва налагането на глоби. Няма да стигаме до демонтаж на пейки, но ако това се наложи, този демонтаж ще бъде плащан с глобите от наказателните постановления", каза Паунов. По данни на Общината, в момента под карантина в община Кюстендил са 123 души, а за други 100 тя вече е изтекла.