В пътеките за лечение на заразени с COVID-19 пациенти да се включи заплащане на изследване със скенер. Това поиска пред здравните власти кметът на Кюстендил Петър Паунов на специална пресконференция.

"Призоваваме здравните власти много бързо да се намери решение. Голямата смъртност идва от това, че пътеките покриват изследване с рентген. Рентгенът не хваща в начален стадий пневмонията, затова трябва да се коригират пътеките, да бъдат добавени средства и да се поеме и изследването със скенер. Така медиците ще могат навреме да установят, когато има проблем", посочи Паунов.

Във връзка с поисканите с писмо от държавата компенсации за енергийните разходи на общините, кметът Паунов каза, че очаква Сдружението на общините също да обсъди въпроса.

"Сметките ни за ток са двойно по-високи, а тези за газта - с четири пъти увеличение. В момента, в който започнат за работят училища, детски градини, административни сгради, има опасност да се стигне до фалити. Надаваме се държавата да предприеме действия и от събраните по-големи данъци да компенсира общините, за да не се налага да се стига до кризисна ситуация - спиране на улично осветление, затваряне на сгради, които няма да могат да си платят отоплението", каза още Паунов.

Той посочи, че разумното, според Общината в Кюстендил, предложение е, 75 процента от стойността на фактурите, които надвишават миналогодишните, да бъдат поемани от държавата. "В противен случай се очертават фалити", каза Паунов.