Виновен съм пред всички, поемем си вината за това, което се случи въпреки пандемията в Калофер. Това обяви кметът на града Румен Стоянов пред bTV.

На 6 януари отбелязахме Кръщението на Божия син. Празникът тази година беше по-различен заради епидемията от COVID-19. В Калофер се изви традиционното мъжко ледено хоро в нарушение на противоепидемичните мерки и пред публика.

До последно заявката беше, че мъжкото хоро няма да се състои или поне не във вида, в който в бил до сега. Противно на това - калоферци влязоха във водите на Тунджа и спазиха обичая с хвърлянето на богоявленския кръст, след което се изви и леденото хоро.

Румен Стоянов сподели, че е призовал хората да спазват мерките, но е доволен, че властите не са се намесили при леденото хоро.

"Имаше кордон от полицаи, които не трябваше да пускат хората във водата, но те влязоха. Никой не може да спре хората, полицаите няма как на такъв празник да започне да дърпа хората", защити органите на реда градоначалникът и заяви, че е готов да плати цялата глоба.

"Заплатата ми е 1200 лева, а глобата - 1500 лева, защото имам санкция от полицията. Подписах документ, че няма да има организация на събитие, но имаше под някаква форма", коментира Стоянов.

Кметът на Калофер сподели, че е призовал хората да са с предпазни средства, но самият той от еуфория е забравил да сложи своята.

Той коментира и предстоящите избори като каза, че в много от малките населени места може да има проблем с набиране на членове за секционни избирателни комисии.