Обект на разследването са близо 200 сключени от него договори за право на строеж, съобщиха БТА, като се позова на запознати с разследването.

Това е станало, докато Димитров е бил кмет в периода 2004-2007 година, когато в сила е влязъл нов закон за общинската собственост, според който правото на строеж се отстъпва с решение на общинския съвет, а не от кмета.

Проверката на прокуратурата започна, след като стана ясно, че на няколко магистрати и техни роднини като крайно нуждаещи е отпуснато право на строеж. За сега проверката е установила, че нарушения има в случаите с дъщерята на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов - Ана, дъщерята на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов, която също е съдийка - Деница, и този с Петър Попов - доведен син на бившия бургаски апелативен прокурор Йордан Иванов.

Случат с Димитър Димитров се гледа от градската прокуратура, тъй като години наред в бургаската прокуратура не е свършено почти нищо. За три години са били разпитани едва 50-на свидетели. Вчера от Върховната административна прокуратурата (ВАП) оповестиха, че на Софийска градска прокуратура е дадено разследване, по което не са извършвани почти никакви следствени действия. Във връзка с проверката градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че до момента няма данни, които да сочат, че магистратите и техните “социално слаби” роднини, са нарушили закона и могат да носят наказателна отговорност.

От вчера ВАП проверява близо 29 000 случая на неправомерно отдадени общински имоти и права на строеж. В 2000 от тях вече има открити нарушения. Проверката е за периода след 2004-та година и беше разпоредна от главния прокурор. Оказа се, че Приморско не е изключение, стана ясно от думите на прокурор Малина Ачкаканова, цитирана от БНР. В община Добрич например има 307 случая, в които е учредено право на строеж без решение на Общинския съвет, само със заповед на съответния кмет.