Клиниката по трансплантации в столичната Александровска болница става отделение за болни с COVID-19. Тя е единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани. Персоналът и пациентите ще бъдат прехвърлени в помещенията на друга клиника..

От Българския пациентски форум веднага алармираха, че тази промяна противоречи на всички професионални и медицински норми. Според тях това застрашава живота на пациентите.

Александър Цолов е претърпял бъбречна трансплантация и сега се наблюдава в тази клиника.

"Трансплантиран съм Испания преди 8 години, защото по това време малко трансплантации се правеха в България, и се наложи да търся помощ в чужбина. От миналата година се наблюдавам тук в България, в този единствен диспансер. Това е единственото място, на което можем да бъдем проследявани. Ние сме много податливи на всякакви заболявания и когато ни смесят с други болни, рискът е много по-голям", разказа той пред bTV.

Според позицията на Александровска болница Клиниката по нефрология и трансплантация не спира дейността си.

Иван Димитров - председател на Български пациентски форум обаче определя това като геноцид. По думите му звена, в които се лекуват тежки хронични заболявания и хора с компроментиран имунитет, се превръщат в ковид отделения, а в цяла Европа подобни структури са обезпечени така, че в тях да не се случва нищо подобно.

"Не знам защо се прави това. В България всичко, когато става дума за здравеопазване, се прави на парче и повече с политика, отколкото да се взема предвид становището на експертите", коментира още Димитров пред БНР. 

По думите му трябва да се прави здравна политика, базирана на мнението на специалистите, а не да се вкарва политиката в здравеопазването.

"Covid-19 е вирус, не го отричаме, но държавата хвърля целия си ресурс единствено и само за лекуването на пациенти с коронавируса. Починаха много хронични пациенти през това време", подчерта Димитров.

Организацията му е изпратила писма до всички държавни институции, в които изказват несъгласието си с преструктурирането на много болнични отделения в Covid отделения.

"Хроничните пациенти стават заложници на коронавируса", категорично заяви той и уточни, че тяхното предложение е да бъдат създадени 4 или 5 болници само за лечение на Covid-19, които да бъдат оборудвани със специалисти и техника, за да не се спира лечението на хроничните пациенти.

Димитров заяви, че ще алармират и европейските институции затова, защото в България не се чува позицията им:

"Не само нас, а и нашите лекари и специалисти, които ни наблюдават".

Пациенти са готови на протестни действия, посочи още Димитров и изказа надежда държавата да ги чуе, за да не се стигне до това.