Докладът е изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Той представя картината през 2015 г. - последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава спрямо миналогодишното издание, а за последните три десетилетия пропастта между развитите и развиващите се страни се свива значително. Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония.

Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 159 държави. Представянето на държавите се измерва по скала от нула до десет точки, като 10 точки е максималната икономическа свобода.

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,39 точки от максималните 10 (при 7,37 т. и 50-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 48-мо място между Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана (с по-нисък).

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата свобода по няколко показателя: размер на правителството (7,01 т.), съдебна система и право на собственост (4,88 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели, коментират от Института.

Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за България за поредна година е за независимостта на съда - 3,37 т. от максималните 10 точки.

Други показатели са: достъп до сигурни и стабилни пари (9,36 т.), свобода на международната търговия (8,13 т.), регулиране на кредита, труда и бизнеса (7,57 т.) - резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно - от тежките регулации за труда и бизнеса, отбелязват от Института.

Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на възприятията за корупция.

От Института посочват, че предвид ниската база, България е на второ място след Румъния по най-висок ръст на резултата в индекса в периода 2000-2015 г. Но докато Румъния вече е на 20-то място в света, слабата съдебна система в България все още задържа страната сред държавите от Африка и Близкия изток и подкопава развитието на икономиката.

Вчера излезе класацията на ЦИР по конкурентоспособност. България се е изкачила с едно място до 49-то.