„Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът Двойната къща да бъде възстановен във вида, в който е бил”, заяви новият министър на културата Боил Банов пред bTV.

110-годишната къща в центъра на София беше съборена, след като по време на президентските избори Министерството на културата е премахнало защитения й статут на паметник на културата.  Собственик на имота е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца, възнамерява да строи на мястото подземен паркинг.

От думите на Боил Банов не стана много ясно, как точно ще накарат Японеца да възстанови сградата.

"Ще го накараме с изисквания. След като има обществен интерес и след като е станало факт, и се е случило всичко това, няма минаване", каза министърът на културата.

Той уточни, че са спазени всички законови процедури при отнемането на статута паметник на културата на Двойната къща.

„В Австрия, например, механизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа – пак правят предписание. След още 6 месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите”, поясни Банов.

Около казуса с "Двойната къща" стана ясно, че на бившия министър на културата Петър Стоянович му е предлаган подкуп от 100 хил. лв., за да промени статута на културния паметник.

Банов коментира, че ако на него му се случи нещо подобно – „ще се обадя в прокуратурата и ще чакам да ми кажат как да действам нататък”.

Вежди Рашидов за казуса >>>