"Има достатъчно налични количества ваксини в страната, така че да могат да продължат "зелените коридори"". Това заяви пред журналисти директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Тази седмица у нас ще пристигнат доставки и от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. На 12 май се очакват 12 000 дози от "Янсен", на 13 май 36 000 от "Модерна" и 46 500 от ваксината на "Астра Зенека", поясни Богданов. 

От началото на май досега са се ваксинирали около 125 000 души.

Богданов уточни, че засега не се очаква ваксината на "Янсен" да бъде пусната за употреба в "зелените коридори" заради ограничените количества. Най-вероятно тя ще бъде прилагана на хора, работещи в туристическия бранш.

Близо 274 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" пристигнаха в България тази сутрин. Те ще бъдат приети в логистичния център, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

От днес стартира и ваксинирането на лицата, които са записани в електронния портал, като при записване може да се индикира предпочитана ваксина - РНК или аденовирусна, като в момента има и от двата вида РНК ваксина.

Днес се провежда среща между Информационно обслужване, общопрактикуващите лекари и здравното министерство, за да стартира системата, даваща възможност за заявки за брой ваксини.

50% от доставките ще бъдат насочени към личните лекари. Надявам се, че с чисто логистичното улеснение с възможността за заявка, целият процес ще бъде ускорен, заяви още Богдан Кирилов.