Абсурдно е мораториумът върху начисляването на лихви по кредити във връзка с коронавируса да не се отнася за фирмите за бързи кредити. Така има опасност голяма част от антикризисния ресурс да отиде в джоба точно на тези фирми, а не в на българина. Естествено асоциацията на "лихварите" приема решението за "правилно" и почти благодариха на БНБ за това. Това написа във фейсбук зам.-шефът на БСП Кирил Добрев.

"Уважаеми управляващи, не е трудно да се предвиди, че милиардният пакет от раздадени бързи кредити ще набъбне прогресивно както заразата от вируса, с тази малка подробност, че тук "излекувани" няма да има", споделя още Добрев.

Според него огромна част от контингента на тези "финансови институции" ще са вече загубили работа си и няма да могат да обслужват кредитите си.

"Нови клиенти няма да липсват, поради откази за кредит от нормалните банки. Ако не вземете веднага мерки, 1500 лв. безлихвен кредит на месец, които правителството отпуска, ще отидат за покриване на лихвите в заложни къщи и ефектът от тази мярка ще е почти нулев за потребителите и доста печеливш за лихварите. Същото ще се случи и с малките фирми, които вече взимат "спасителен", но заробващ ресурс от там. Фирмите за бързи кредити са по-бързи, по-гъвкави и по-алчни дори от вас", пише още Добрев и споделя още, че е "нужен спешен механизъм за контрол и регулация в сектора, преди да "са събрали почти целия антикризисен кеш".