Километрични колони от автомобили се образуваха по магистралите "Хемус" и "Тракия" - в посока, съответно Варна и Пловдив.

В ранния следобед задръстването по АМ "Тракия" започваше още от бул. "Цариградско шосе", съобщи БНР. Автомобилите попадат в две огромни тапи, които са се образували в началото на магистралата между 7 и 17 км. Причината за голямото задръстване по "Хемус" са ремонтите в тунел "Витиня" в посока Варна.

От полицията в Пазарджик апелират шофьорите за засилено внимание в района на 89-и и 90-и км на АМ "Тракия" заради строително-ремонтни дейности.

От АПИ призоваха да не се кара в аварийната лента, а МВР напомни за санкциите - при първо нарушение глобата е 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление.

Допълнителни полицейски патрули

Засилен е трафикът по двете магистрали и по главните пътища от републиканската мрежа, информират от Пътна полиция - ГД "Национална полиция". Предприети са мерки за разполагане на допълнителни полицейски екипи по най-натоварените трасета и изходите на големите градове, които следят за безопасността на движението и при необходимост регулират трафика.

Пътни екипи са разположени по най-натоварените трасета и изходите на големите градове.

Интензивен е трафикът и на граничните пунктове. На българо-сръбската, българо-гръцката и българо-турската граница трафикът е интензивен за леки и товарни автомобили. На българо-румънската трафикът е интензивен на вход за леки и товарни автомобили, а на българо-македонската е нормален.

"Натоварените участъци по автомагистралите, където се извършват ремонтни дейности има създадена съвместна организация между екипите на "Пътна полиция" и служителите на агенция "Пътна инфраструктура" за регулирано координиране на движението и при необходимост тунела на АМ "Хемус" ще бъде отварян в посока Варна за движение в двете ленти, така че да не се получава задръстване пред тунела от автомобилите, които напускат столицата", обясни по-рано инспектор Петър Соколов от Пътна полиция.

Блокиран изходът към Турция

Компютърен проблем предизвика километрични опашки от автомобили на изходите към Турция.

По информация на турските гранични власти, потвърдена и от посещение на дипломатически служител от консулството Одрин, на 26 април по обяд ситуацията с трафика на ГКПП "Капъкуле" към входа за Турция се усложнява поради срив на компютърната информационна система на турските митници, съобщи МВнР.

Образували са се километрични опашки от изчакващи автомобили и автобуси, като са напълно блокирани на вход към Турция, както турският, така и българският пункт.

При проведените срещи със служители на консулството в Одрин и българските гранични власти, турските гранични и митнически органи са заявили, че предприемат необходимите мерки за отстраняване на срива. Създадена е организация, включително като е увеличен значително и личният състав, с цел да поемат натрупаните опашки и повишения трафик през празничните за България дни. Отворени са всички трасета на влизане в страната за леки автомобили и 3 трасета за автобуси. Понастоящем трафикът се обслужва ръчно, като турските гранични власти ще заработят на максимален капацитет след отстраняване на техническия проблем.

Генералното консулство в Одрин е в непрекъсната връзка с турските гранични и митнически власти и при необходимост има готовност да реагира.

Пред БНР говорителят на Граничната полиция Лора Любенова обясни, че нормалната работа е била възстановена около 12.45. Въпреки това на граничния пункт "Лесово" и в момента има опашка от автомобили от 3 километра. Затруднено е движението и на останалите два пункта - "Капитан Андреево" и Малко Търново. Очаква се в следващите часове трафикът да се нормализира.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обадят на:

Телефон: 0090 284 214 06 17

Дежурен телефон в извънработно време в работни дни: 0090 533 7396140

Дежурен телефон в почивни и празнични дни: 0090 533 6298164.