Трагичният инцидент е станал малко след 14,00 часа в сряда по време на къпане в чашата на огромния водоем на около 500 метра от стената с преливниците.

Младият Димитър дошъл с приятели при водоема, който е забранен за плуване. Първоначално други две момчета скочили от скалистия бряг в ледената вода, където дълбочината надхвърля 15 метра. Димитър също решил да поплува. Двамата младежи го предупредили, че водата е много студена, но това не го спряло. Момчето скочило и не изплувало.

Приятелите му се обадили на 112. На мястото на инцидента са пристигнали леководолази от местния спортен клуб начело с ръководителя Кольо Радуков, които са предприели обследване на района, но заради силната замътненост и липсата на добра видимост издирването е отложено за четвъртък.

17-годишният Димитър е десетокласник в гимназията по лека промишленост и туризъм в град Казанлък.

Язовир „Копринка” се стопанисва от подразделението на НЕК „Язовири и каскади”. От пресцентъра уточниха, че тяхна грижа била само сигурността на язовирната стена, но не отговаряли за безопасността на водоема по друг начин. Охрана, която да следи за нарушаване на забраната за къпане, на Копринка няма. Разчита се единствено на съвестта на туристите.

Това е първи трагичен инцидент в язовир Копринка от началото на годината.