Ситуацията с болничните легла в страната за пациенти с Covid-19 е критична, но това не означава че капацитетът е изчерпан, заяви здравният министър Стойчо Кацаров след срещата при президента, на която бяха обсъдени исканията на фармацевтите.

"Това, че свети в червено, не значи, че е изчерпан целият капацитет. Това значи, че е изчерпан разкритият до момента капацитет. Но това, което ни притеснява нас, което ни принуди да предприемем тези мерки миналата седмица, е, че ние знаем, че целият капацитет на болниците вече е близо до изчерпване. Резервите за това да се разкриват още 10, и още 10 легла, вече не са толкова големи", каза министър Кацаров, цитиран от БНР.

Той обаче не изключи възможността да се стигне до пълно затваряне заради ескалиращата ситуация с новозаразените с Covid пациенти и при неспазване на наложените мерки.

"Според националния план сега трябва да сме в локдаун. В момента практически сме в локдаун, с изключение на това, че даваме възможност на хората, които имат зелен сертификат или могат да организират безопасна среда, да не бъдат в локдаун. Ако тези мерки не сработят, ако ние, като народ, не проявим е солидарност и съпричастност към това, което се случва, остава единствената възможност - пълно спиране на стопанската дейност и на обществения живот", заяви Кацаров.

Според министъра, тази сценарии е най-малко желан, но при нужда ще се стигне до него.

"Следи се цялата ситуация, следи се репродуктивното число, хода на заболеваемостта. Те са много показатели, които следим непрекъснато. Стремим се и правим всичко възможно да избегнем локдауна у нас, но това не зависи само от нас, зависи от цялото ни население", посочи още Кацаров

Днес бе отчетен най-големия рекорден брой починали за дененощие - 243-ма души. Досега първи декември миналата година беше най-черният ден - с 221 души загубили живота си.

Почти 6000 са заразени през последното денонощие. Това също е рекорд за страната ни - досега най-висок брой имаше на 31 март - 5176 заразени. А хоспитализираните вече са над 7 100.

Ако Covid заразените в страната достигнат над 1000 на 100 000 души и запълването на леглата за неинтензивни грижи е над 9000, ще се реши за въвеждането на локдаун, заяви по-рано зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Ако се стигне дотам, ще се започне с частичен локдаун за неваксинираните.

Златанов също увери, че от Министерството на здравеопазването имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. При необходимост ще се преговаря български пациенти да се лекуват в Гърция, но засега това не се налага.

При изчерпване на реанимационните ковид легла ще се наложи локдаун, обяви и президентът Румен Радев, който се срещна със спешни медици.

Едно свободно реанимационно легло имаше тази сутрин в "Александровска болница". В болницата в Ловеч всички шест интензивни места са заети.

Във Военномедицинска академия преструктурират шест клиники в ковид зони, в ИСУЛ също се готвят за вълна от пациенти и преобразуват отделения.

При предишната вълна в началото на април са били заети рекордният брой от 813 реанимационни легла. Сега само за седмица скочихме от 500 на 600 заети легла и очакванията са този процес да се ускори.

От събота до днес почти три хиляди пациенти са настанени в болница.