"Подел съм инициатива за промяна на модела на здравната система. Искаме да поставим началото на тази промяна" - това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция след срещата си с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз.

"Искаме да стартират преговори за промени в Националния рамков договор. На първо място аз ще настоявам да отпаднат лимитите. Те бяха въведени 2015 година, а няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците", посочи той.

По думите му този модел не може да работи.

"Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена, добави той. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници", каза още Кацаров.

На второ място предлагам да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги, обяви той.

"Аз ще настоявам да се въведат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали човека, който лекуваш, е на 20 или на 90 години. Поставянето на дадена диагноза също не е различно. Идеята на въвеждането на коефициенти е, за да има по-справедливо заплащане", обясни той.

На следващо място министър Кацаров посочи предложението да се прехвърлят повече дейности от болничната помощ в извънболничната.

"Такива стъпки са направени през предишни години и трябва да се довършат", уточни той.

Другото предложение е да се сложи край на историята 24 часа, 7 дни на разположение личните лекари. Това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента.

Последната точка, която е обсъдил с представителя на НЗОК, е да се намери механизъм, с който да се въвлече пациента в контрола на дейността.

"Това са важни въпроси, свързани с функционирането на цялата здравна система", каза още д-р Кацаров.

"Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници", каза още Кацаров.

"Повече дейности трябва да се извършват в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната", добави той.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. "Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ", отбеляза той.