Вчера се случи едно паметно и историческо събитие, след като след 17 години т.нар. Луковмарш беше предотвратен. Усилията на българското правителство, на местните власти, на правораздавателните органи, на Организацията на евреите в Българи "Шалом" и на цялата будна българска общественост доведоха до това, че "по улиците на столичния град да не видим маршируващи с факли хора, облечени в униформи, силно наподобяващи тези от времето на националсоциалистическия режим". Това каза на пресконференция в Министерството на външните работи националният координатор в борбата с антисемитизма Георг Георгиев, който е и заместник-министър на външните работи.

Като национален координатор в борбата с антисемитизма, заявявам, че няма да позволим "продължаващи или други форми на провеждане на такива петнящи репутацията на нашата държава мероприятия", увери Георгиев. Той каза, че такива мероприятия нямат място в София, нямат място в нашето цивилизовано общество и нямат място сред нас, като наследници на хората, които преди 76 години са спасили 48 000 свои сънародници евреи.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов каза, че нашият град се гордее с хилядолетна традиция на мъдрост и толерантност, а делегациите от чужбина най-много се впечатляват от центъра на София, където съжителстват световните религии. Затова Столичната община няма да съдейства, няма да разрешава, да допуска, да толерира каквито и да е събития, които нарушават тази хармония и традиция в българското общество, заяви Чобанов. По тази причина забранихме "Луковмарш", ще го забраняваме и занапред във всичките му форми, ако има опити да бъде променен, увери заместник-кметът на София.

Убеден съм, че 22 февруари ще се превърне в знаков ден в съвременната българска история, ден, в който доказахме, че нашето общество не трябва и не може да бъде толерантно към проявите на ксенофобия и езика на омразата, каза доц. Александър Оскар - председател на Организацията на евреите в България "Шалом". Той благодари от името на "Шалом" и от еврейската общност в България на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, на главния прокурор Иван Гешев, на министрите на външните и на вътрешните работи, на политическите партии, които остро осъдиха проявите на ксенофобия.

На 15 март в София ще се организира поход за мъдрост и толерантност, който ще премине през храма "Св. София", през паметника на Незнайния воин, около Синодалната палата и Народното събрание, и ще достигне до Паметника на спасението, съобщи Тодор Чобанов. Той отбеляза, че "целта на този поход е да се укрепи духът на София".

Посолството на САЩ оценява усилията на българското правителство да се противопостави на т.нар. Луков марш и да гарантира общественото спокойствие. Ген. Христо Луков е бил поддръжник на нацистите, който е насаждал омраза и несправедливост. Въпреки че посолството напълно подкрепя демократичните принципи на свобода на словото и на сдружаването, ние осъждаме ксенофобията, езика на омразата и провокациите към насилие като противоречащи на основните ценности на съвременното общество.

Председателят на Световния еврейски конгрес Роналд С. Лаудер изрази своята лична благодарност към политическите и съдебните власти в България. Той благодари на премиера Бойко Борисов и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че са прекратили годишната демонстрация в чест на генерал Христо Луков.

Тази година организаторите на похода се съгласиха с решението на Върховния административен съд за ограничаване на събитието само до полагане на цветя пред дома на генерал Луков.

"За първи път от повече от десетилетие еврейската общност в България е пощадена от своя ежегоден ден на страх и опасения от хората, които носещи факли, прославят идеологията, довела до унищожението на еврейския народ", казва Лаудер.

"В този плашещ момент на нарастваща антисемитска дейност в целия свят, това е момент на истинска победа за еврейската общност и за хората в България", добавя той.

"Световният еврейски конгрес е дълбоко благодарен на служителите от българския политически и съдебен сектор, включително и на премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, кмета на София Йорданка Фандъкова, главния прокурор Иван Гешев и много други, които реагираха на нашите опасения по отношение на тази бурна демонстрация", посочи още Лаудер.