Това съобщиха специално за Дир.бг от Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

Черната статистика показва, че от 1 януари до 11 юли т.г. в страната са станали 14 катастрофи на железопътни прелези, при които са загинали четирима души, а трима са ранени.

За сравнение за цялата 2016 г. са станали 17 произшествия също с четирима убити и шестима ранени. Най-много жертви е имало през 2014 г., когато при 19 катастрофи на жп прелези шестима души са загубили живота си, а 12 са пострадали. За 2015 г. данните са за 20 произшествия с двама убити и 9 ранени.

НКЖИ стопанисва 759 прелеза на територията на страната. От тях - 139 са разположени на пътища от републиканската пътна мрежа, а 620 - на местни пътища.

"За съжаление, въпреки че сме на едно от първите места в Европа по съоръженост на жп прелезите, сме и на първите места по произшествия. Намаляването на фаталните случаи по железопътните прелези е основната цел при изпълнението на инвестиционната програма на НКЖИ при съоръжаването на прелезите с всички необходими съвременни технически средства", коментират от компанията.

От НКЖИ допълват, че най-рисковите жп прелези са в София и региона, Пловдив, Горна Оряховица, Варна и Бургас, както и в участъка между Казанлък и Сливен.

В момента компанията работи по изграждането на център за наблюдение на жп инфраструктурата. Във вече изградените центрове за диспечерско наблюдение се предвижда и видеонаблюдение по гарите и прелезите 24 часа в денонощието и 7 дни в седмица.

За да бъдат намалени катастрофите се предвижда и изграждането на надлези и подлези при модернизацията и рехабилитацията на железопътните участъци, така че да се избягват пресичанията на едно ниво на железните пътища с автомобилните.

"Арогантното поведение на жп прелези се заплаща много скъпо - и от нарушителите, и от НКЖИ, и от жп превозвачите. Налага се на много места да се изгражда нов вид сигнализация. В комуникация сме с полицията и там, където имаме най-много нарушения и инциденти, предвиждаме изграждането на видеонаблюдение. Заснетите нарушения ще бъдат подавани на органите на реда и се надяваме водачите на МПС да бъдат санкционирани", допълват от НКЖИ.

От компанията коментират, че е много опасно поведението на тийнейджърите и младите хора, които пресичат жп линиите, където решат, но и със слушалки в ушите или говорейки по телефона.

"Последиците от такова поведение са страшни. Възрастните хора съвсем не са по-отговорни - по новоизградените с европейски средства трасета масово не се използват изградените съоръжения (подлези, надлези, асансьори), пробиват се „врати“ в шумоизолиращите стени, за да се преминава „напряко“ през линиите. Предвид високите скорости в тези участъци това поведение представлява изключителна опасност", казват още от НКЖИ.

Само за няколко часа на 11 юли станаха две тежки произшествия на жп прелези край Кочериново и сливенското село Гавраилово.

Около 14.12 ч. на жп прелеза при град Кочериново, бързият влак София-Кулата помете таксиметров автомобил, управляван от 40-годишен мъж от Благоевград. В колата пътувала и жена. Двамата оцеляха по чудо с леки наранявания.

6 часа по-късно на жп прелеза при сливенското село Гавраилово загина 50-годишен шофьор на микробус, пометен от пътническия влак Карлово-Сливен.

И двамата водачи са преминали през железопътния прелез, въпреки спуснатите бариери и включената светлинна и звукова сигнализации.

Ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура” призовава водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници, напомнят от компанията.