Пациентите са стабилизирани и контактни и вече всички са на собствено дишане. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ "Св.Анна".

Ако състоянието на пациентите позволява, още днес ще бъдат направени нови операции. М.Д. ще бъде оперирана заради фрактура на китка и гръбначни прешлени. Г.М. ще бъде оперирана заради фрактура на раменна кост.

На 13 април, при катастрофа между междуградски автобус и лек автомобил край Вакарел, загинаха шестима, а 22 души, сред които и 13-годишно момче, бяха ранени. Вчера през деня от болница "Н. Пирогов" бе изписана майката на пострадалото дете, която също пострада в катастрофата край Вакарел.

Първият, слязъл от автобуса: Всички викаха за помощ  >>


Пострадал пътник от катастрофата с автобуса на магистрала „Тракия” разказа пред bTV, че на седалката му не имало обезопасителен колан, както и че след катастрофата в пътнически салон не е могъл да намери аварийно чукче за разбиване на прозорци. Потърпевшият Стефан Радушев не се опитва да забрави – иска споменът от един кошмар да бъде силно предупреждение към институциите.

„Всеки си мисли, че на него няма да му се случи и в най-спокойния момент – гръм и си в канавката”, разказа той. Пътувал e към София, за да хване самолета към Москва, но за секунди всичко се променя.

„Усетих едно тласкане, автобусът сякаш отиде на дясно и веднага се наклони”, посочи Стефан. „Всички напират отзад да излизат – 45 души. Имаше малка дупка в предното стъкло, искахме да я разширим, ритнах, счупих си крака, видях, че няма да стане, после едни момчета отзад помогнаха”, допълни той.

Стефан потърсил чук, но не намерил, а минути преди инцидента се огледал за колани, но без резултат. „Ако е имало, или са скрити, само закопчалките се виждаха от дясната страна. Седалките могат да се разтягат, аз ги отворих – ако имаше колан, щеше да се види нали”, пита пострадалият пътник.

Съсобственикът на „Юнион Ивкони” Ивайло Константинов обаче коментира пред bTV, че коланите стоят долу ниско на седалката от лявата страна, а закопчалката е от дясната. „Хипотетично можем да допуснем, че пътниците трудно забелязват тези колани, въпреки че желаещият да го намери много лесно и бързо го намира”, посочи той.

„Времето летеше като в сън”, заяви още пострадалият Стефан. Спешната медицинска помощ е реагирала бързо. Сега Стефан очаква реакцията на институциите.
„Важното е да не се случва отново, а за това трябва да се вземат мерки”, категоричен е той.

Решен е да потърси обезщетение. Най-голямото му желание е сега да пътува – но не с автобус, а самолет към семейството си в Москва.