Причините - предстоящият летен сезон свързан с активен трафик и зачестилите тежки инциденти в последно време.

„Полицейските екипи ще имат за цел и да регулират движението при установяване на места, където движението се задръства и има тапи. Полицейски екипи ще осигуряват по-лесното преминаване“, каза гл. инспектор Росен Рапчев от ГД „Национална полиция“, цитиран от БНР.

От полицията предупреждават да не се кара в аварийните ленти, за да не се затрудняват спасителни екипи.

От днес КАТ стартира и операция за контрол на скоростта. Тя ще се провежда в цялата страна, като ще продължи до края на седмицата. Eкипите на "Пътна полиция" ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта, съобщи МВР.

"В България се кара доста по-бързо отколкото е необходимо", каза още Рапчев, цитиран и от БТА. Той допълни, че когато има акции за контрол на скоростта, общият брой на пътно-транспортните произшествия леко спада.

Ралчев каза още, че само за 20 дни - през март, с новите лазерни камери са санкционирани повече от 4400 души за превишена скорост.

Той обаче отбеляза, че високата скорост е водеща причина за катастрофите не само в България.

В остро писмо чрез медиите до премиера, Институтът за пътна безопасност междувременно настоя правителството спешно да разгледа причините за липсата на доклади за състоянието на пътната безопасност у нас.

Усилията за намаляване на пътнотранспортния травматизъм в страната водят до тревожни резултати, смятат от организацията и твърдят, че няколко министри системно не изпълняват законовите разпоредби.

Контролните органи на пътнотранспортната система трябва да положат максимални усилия, за да осигурят безопасността на всички граждани и всеки от участниците трябва да е готов да се промени, за да се постигне безопасност.