Каталуния забрани от днес неформалните партита на открито, популярни сред младежите, като властите предупредиха, че всички участници ще бъдат глобявани до 15 000 евро, предаде Ройтерс.

Намерението е с помощта на мярката да се ограничи разпространението на коронавируса.

Каталунският лидер Ким Тора определи като безотговорна традицията младите хора да се срещат през нощта на улицата или в паркове, за да пият и да се веселят.

"По причини, свързани с общественото здраве, съвместното потребление на алкохолни напитки по улиците и всички други открити пространства е забранено в цяла Каталуния", заяви говорителят на регионалното правителство Мерицел Будо, ден след изявлението на Ким Тора. Всички, пренебрегващи забраната, ще бъдат глобявани между 3000 и 15 000 евро, добави тя. Изпълнението на наредбата се възлага на общинските власти.

Каталуния е втората по население испанска област, но е най-тежко засегнатата от коронавируса. В нея са регистрирани общо 75 613 случая на зараза, от които 10 134 са открити през последните две седмици.

Здравните власти разпоредиха нощните клубове в Барселона да бъдат затворени, а баровете и ресторантите до полунощ да бъдат затворени.