Над 1300 пешеходци са глобени от началото на февруари заради неправилно пресичане, санкционирани са и повече от 250 водачи, които са отнели предимство на пешеходци, съобщи инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция" към ГДНП.

Той обясни, че заради зачестилите транспортни произшествия с участие на пешеходци от 4 февруари са започнали акции на пътна полиция в цялата страна, които ще продължат до 17 февруари.

Досега са установени 25 случая, при които възрастни хора, придружаващи деца, са нарушили правилата за движение, отбеляза още инспектор Георгиев.

Операции като тази ще има през всеки месец от годината.

Според Закона за движение по пътищата пешеходците също са участници в движението по пътищата и към тях има разписани редица задължения като пресичане само на обозначените за целта места, забрана да прескачат ограничителните пътни съоръжения и да се движат само по тротоара или банкета на пътното платно, ако няма тротоар. Специален акцент в операцията е бил поставен върху възрастните, съпровождащи деца, като наложените наказания са 25. Глобата за неправилно пресичане на пешеходец е от 20 до 50 лева.