Започна акция "Скорост" на "Пътна полиция". През следващите дни органите на реда ще следят за спазване на ограниченията за скорост. След няколко дни приключва акция "Зима", но от началото на тази седмица и до края й са предвидени проверки и за скоростта.

Най-често допусканите нарушения от шофьорите са несъобразена скорост, неправилни маневри и отнемане на предимство, сочат данните на КАТ.

"Ще правим проверки не само за техническата изправност на колите, но и за контрол на скоростта. Промените и разликите в температурите, заедно с несъобразената скорост, могат да ни убият", заяви на брифинг Мария Ботева от "Пътна полиция".

През първите десет месеца на годината в 5607 произшествия са загинали 517 души, 7103 са ранени. Сравнение със същия период на миналата година броят на загиналите е със 17 повече. Това показва, че несъобразената скорост продължава да бъде бич и тя е причината за по-големите случаи на фатални инциденти, коментира Ботева.

Данните на КАТ сочат, че най-нарушаваната скорост в населените места е в границите 11-20 км/ч, за което се дължи глоба от 50 лева. Същата скорост е и когато се говори за нарушение на скоростните режими извън населените места, докато при водачите, управляващи превозни средства за обществен транспорт на пътници и товари, те най-често са нарушавали границите от 21 до 30 км/час. При тях това е в размер на 150 лева глоба.

Октомври е бил с най-много хванати нарушители в населените места. В цифрово изражение от началото на акция "Зима" до 25 ноември, над 702 604 нарушители на скоростта са засекли радарите на полицията. От тях около 100 000 са фишове, електронни фишове и актове за административно нарушение, отчете Ботева.