В участъците на магистралите, които са в ремонт, е позволено да се кара в аварийната лента, за да се облекчи трафикът, каза днес пред журналисти в София инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция".

Той подчерта, че шофирането по тази част от платното извън местата с ремонт се санкционира с взимане на книжката за 3 месеца и глоба от 1000 лева. При повторно нарушение глобата е 4000 лева, а свидетелството се отнема за половин година, съобщи "Дневник".

Георгиев припомни, че днес по пътищата се провежда полицейска операция, като контролът е насочен основно върху шофирането след употреба на алкохол и наркотици, карането без книжка, наличието на застраховка и т.н. 

От "Пътна полиция" и Агенция "Пътна инфраструктура" вече обявиха, че са направили нужната организация, за да се облекчи придвижването до столицата и големите градове в края на трите почивни дни.

Междувременно от КАТ съобщиха, че на автомагистрала "Хемус", в района на 38-и км, поради ремонтни дейности движението е отбито в платното по посока Варна, а всички ремонтни участъци са подсигурени от пътни полицаи. Наблюдава се засилен трафик и по път Е-79 в района на Кресненското дефиле.

"На 9 км на автомагистрала "Хемус" в посока София движението е пуснато еднопосочно, а не както беше досега и в двете посоки", съобщи към 16 часа началникът отдел "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев пред "Фокус". По думите му за момента няма никакви задръствания по входните артерии на града.

"Обстановката на пътя в областта е спокойна", подчерта той.

Пътуващи към столицата обаче съобщиха за Дир.бг, че на "Хемус" има голямо задръстване заради лека верижна катастрофа с 3 коли в тунел "Ечемишка".

Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Илинден" на българо-гръцката граница на вход за леки коли и на ГКПП "Капитан Андреево" на българо-турската, ГКПП "Дунав мост-Видин" и ГКПП "Оряхово", уточниха от Гранична полиция.

По обяд беше съобщено за 15-километрова опашка между Симитли и Благоевград.

На българо-сръбската и българо-македонската граница трафикът е нормален на всички контролнопропускателни пунктове.