1000 лева да стане глобата за шофиране с повече от 40 км/ч над ограничението без значение дали е на път в града, или извън населено място. Отделно за нарушението да се отнема книжката за месец, колата да се спира от движение за 30 дни и да се отнемат 13 контролни точки от талона на джигита.

Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са били одобрени на последното заседанието на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, съобщава "Телеграф".

Неин председател е вътрешният министър Младен Маринов, а текстовете, които са част от мерките за намаляване на жертвите на пътя в периода до 2020 г., ще бъдат внесени за обсъждане и гласуване в Народното събрание.

Експертите от комисията са решили още ограничението на скоростта на двулентов път без разделителна преграда да бъде намалено от 90 на 80 км/ч. Поставена е цел и до 1 януари 2020 година да започне негласен контрол над джигитите на пътя.

"Ще се използват немаркирани, цивилни мощни коли, оборудвани със специална техника, които ще документират агресивното движение по магистрали и скоростни пътища", уточниха от комисията.

В предложенията за промени е поместен и текст, с който часовете на кандидат-шофьорите се увеличават от 31 на 50. За всеки, който самокатастрофира, пък е предвиден проверочен изпит, а книжката му ще се отнема до успешното му вземане.

Планира се и шофьорите да се задължат, когато влязат в колата, да извадят свидетелството си за правоуправление и да го поставят на видно място в купето преди да потеглят.