Днес е Международният ден без тютюнопушене. У нас инициативата тази година протича под мотото "Да спечелим заедно: един ден без цигари!".

Регионалната здравна инспекция в Смолян ще разпространява късметчета с кафето за ползите от спиране на цигарите в борбата с Covid-19.

"Спри и се защити" е акцията на смолянската здравна инспекция. Днес в 11 кафенета в областния град посетителите ще получат общо 400 късметчета за здраве заедно със сутрешната си ободряваща напитка. Това са послания, които акцентират върху една от най-важните ползи от спиране на цигарите - намаляването на риска от тежко протичане на коронавирусна инфекция. Добавен е и телефон за контакт с кабинета за отказване от тютюнопушенето в здравната инспекция.

Световната здравна организация не спира да съветва че една от предпазните мерки срещу Covid-19 е прекратяване на пушенето. Проучванията показват че пушачите са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения и смърт при болестта в сравнение с непушачите. Известно е че инфекцията атакува основно белите дробове и тютюнопушенето уврежда тяхната функция и пречи на борбата с коронавируса, като отслабва ефективността на имунните клетки и производството на антитела.

България е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета по данни на здравния профил на страната ни за 2019 година. Необходима е национална кампания за справяне с тютюнопушенето и тя трябва да започне от най-малките ученици, смята пулмологът д-р Александър Симидчиев:

"Това, в което трябва да насочим, според мен лично, най-голяма част от усилията е да не допускаме започването, което именно ролята на училищата и то ранното училище, преди девети клас. То може да бъде реализирано единствено ако излезем извън рамките само на здравното министерство и навлезем и в образователното министерство и в министерство на социалните дейности и заетостта."

От Министерството на здравеопазването припомнят че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите, които са разположени в Регионалните здравни инспекции в областните градове.