След като вчера прокуратурата повдигна на финансиста Владимир Каролев две обвинения - за нарушаване на карантината и подвеждащи публикации в социалните мрежи за коронавируса и му наложи 50 000 лева парична гаранция, той направи ново изявление.

Ето какво написа той в профила си във Фейсбук, след като беше задържан в Разлог, а вчера конвоиран до София:

"Във връзка с прессъобщението на Софийската Районна Прокуратура (СРП) и неговото отразяване в медиите, искам да заявя следното.

Бяха ми предявени две обвинения и бях освободен под парична гаранция.

Първото е, че в нарушение на Заповед на Министъра на Здравеопазването съм преминал през КПП Ярема. Според тази заповед "неотложно пътуване" е пътуване, свързано с полагане на труд. Документът удостоверяващ спазването от моя страна на тази заповед е свален от сайта на МВР и надлежно попълнен и оформен бе представен от мен на длъжностните лица на пропускателния пункт, които след щателен преглед на декларацията ми позволиха да продължа пътуването.

Второто обвинение е, че чрез пост във Фейсбук съм изразил лично мнение, че въведената мярка е неефективна, тъй като с правилно попълнена декларация всеки може да напусне София, като по този начин съм подал заблуждаващи знаци за тревога.

Останалите обстоятелства подробно описани в прессъобщението на СРП и отразени в дестки традиционни и онлайн медии, не фигурират в предяваните ни две обвинения, посочени по-горе и следователно не отговарят на обективната действителност.

Няма да коментирам повече повдигнатите срещу мен две обвинения докато не приключат всички правно-процесуални действия по случая.

Хубава вечер и ви поздравявам с китайската мъдрост "в сблъсъка между потока и скалата, потокът побеждава не със сила, а с постоянство" А снимката е от Черни връх от лятото на 2018 ".

Законът за извънредното положение предвижда затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева за нарушаване на карантината. Според разследващите Каролев не е спазил 14-дневния срок на домашна карантина. Той е бил на посещение в Лондон, след което се е прибрал в дома си в София. В самолета е имало двама пътници, поставени под карантина заради коронавирус и заради това икономистът е бил рисков контакт.

Във Фейсбук той дори се похвалил, че е отишъл в Разлог. По-късно качил и снимка от разходка в Пирин планина над Банско, което категорично нарушава наложената мярка, издадената заповед за спазване на карантина в града.

От прокуратурата уточниха, че Каролев собственоръчно е подписал декларация, с която се командирова в хотелски комплекс в Разлог, с "цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите". Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от лицето.

Владимир Каролев обаче се закани, че ще осъди държавата в Страсбург, защото според него нищо не е нарушил.