Карловци се вдигат на протест срещу закриването на Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Д-р Киро Попов". Недоволството си жителите на подбалканския град ще изразят в понеделник от 10:30 часа в двора на лечебното заведение.

"Призоваваме гражданите да изразят своята гражданска ангажираност и заедно да защитим правото в града на Левски да продължават да се раждат достойни българи", апелират към обществеността от кметската управа на Карлово.

Протестът на жителите на града е провокиран от решението на пловдивската Здравна каса да спре финансирането по клиничните пътеки на АГ отделението в болницата, припомня Дарик. В него работи един анестезиолог на пълен щат, а според изискванията на НЗОК трябва да има поне двама. За да изпълнят критериите за сключване на договори по клинични пътеки, в родилното отделение на болницата, която е общинска, на 4 часа работят още няколко анестезиолози, които пътуват от Казанлък.

Според Здравната каса в Пловдив обаче, това не отговаря на нормативната база.

Решението за закриване на АГ отделението е обжалвано от Община Карлово. От местната управа считат, че то е незаконно и зад него прозират интереси на големи частни болници в Пловдив.

Очаква се по казуса да се произнесе Административният съд в града на тепетата.

На снимката: Медиците от Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Д-р Киро Попов"