"Добре дошли в "Ориент експрес", където всичко върви едвам-едвам и всички сме с балкански манталитет. Тук всичко много трудно подлежи на промяна", обърна се енорийският свещеник към струпалите се на пазара хора. "Само преди месец бяхме свидетели как политици и чужди интереси се опитаха да създадат конфликт в нашия град. Но българи и турци, християни и мюсюлмани не се поддадоха на провокациите и напрежението", припомни той за скандала около освободителя на Кърджали генерал Васил Делов. Гарена подчерта, че е щастлив да види на едно място хора от двете вероизповедания.

Денят Ашуре бе отбелязан за пети път в града. На събралите се в района на джамията бяха раздадени 3 000 порции ашуре. В раздаването на свещената храна се включиха не само духовните водачи – мюфтията Бейхан Мехмед и отец Петър Гарена, но и кметовете на Кърджали Хасан Азис и на побратимената турска община Османгази, Бурса Мустафа Дюндар.

"Ястието ашуре е специфична храна за вярващите, добрите, моралните хора, които търсят при създателя опрощение и щастие в земния и велика награда в отвъдния свят. Ашуре в превод от арабски означава 10, според мюсюлманската религия на този ден пророкът Ной /Нух/ е спасил човешкия род със своя кораб. С остатъците от храната на плавателния съд по време на потопа било направено ястието, а после се случили много чудеса.

Християни и мюсюлмани споменават за грешния плод, от който хапнал Адам и последвалото негово покаяние, спасява се Мойсей, ражда се Христос, загиват 70 потомци на имама Хюсеин в Кербала. Денят Ашуре е повод в толерантния град Кърджали християни и мюсюлмани да се почерпим заедно, и да говорим за уважение, взаимна търпимост и човечност", разказа мюфтията.

Освен 3 000 порции ашуре в Кърджали, в останалите общини на областта бяха раздадени още 2 000.