Проф. д-р Иво Петров е избран за "Мъж на годината" 2018. На тържествена церемония в хотел "Арена ди Сердика" в столицата един от най-добрите кардиолози у нас получи от изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев историческата парадна офицерска сабя, давана на онзи мъж, показал кураж и достойнство.

Проф. д-р Иво Петров е известен с "уникалното спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция, влизайки през бедрената артерия, и за първи път в света поставил стент в рисков случай като този". Тази операция е публикувана в журнала на американското медицинско дружество.

Вижте снимки >>

В края на миналата година Академията "Мъж на годината" определи тримата претенденти за отличието - проф, д-р Иво Петров, проф. Христо Пимпирев и Михаил Заимов.

По регламент за тях публиката гласува в уебсайта www.manoftheyear.bg, събралият най-много гласове бива обявен на Мъж на годината. В рамките на 40 дни, сайтът събра над 5000 гласа, близо 80%, от които за проф. Д-р Иво Петров.

Снимка: Личен архив

Номинацията на проф. Пимпирев беше за "мъжеството и откривателския му дух, въпреки трудностите, да отстоява българското присъствие в Антарктида и да развива българската антарктическа изследователска програма вече 27 години".

Михаил Заимов беше номиниран заради това, че сигнализира за изтичащото гориво от потъналия преди 100 години край Созопол танкер "Мопанг", а и защото благодарение на него и екип от доброволци беше създаден кризисен щаб за бърза реакция.

Победителите в други категории

За МИС ТВ ЧАР в това издание бе избрана - Анна Ангелова - журналист в БНТ, отличена за своята работа и обществен принос в сферата на културата.

ТВ ПРОДУЦЕНТ НА ГОДИНАТА стана - Евтим Милошев - продуцирал любими на публиката сериали като "Дървото на живота", "Откраднат живот", ‚Дяволското гърло" и "Столичани в повече".

За ЛЕГЕНДА на годината бе обявен журналистът, публицист и автор на документални филми Тома Томов, а наградата ГЕРОЙ на годината бе връчена на семейството на Румен Архипов - шофьорът на ученическия автобус, който спаси 13 деца и загуби живота си.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ДАРИК бе връчена на Национална организация "Mалки български хора", а ДОПЪЛНИТЕЛНА НАГРАДА бе връчена на ДИМИТЪР МАНОЛОВ за принос по създаване на Център по въпросите на малките хора в България

За НАЙ-СТИЛЕН МЪЖ бе обявен Христо Куртев, а за CHEF НА ГОДИНАТА - Мирослава Янакиева - кулинар, съосновател на MIAM, персонализирани услуги в сферата на храненето.

През годините отличието са печелили редица достойни хора - от президента Желю Желев, през спортистите Христо Стоичков и Димитър Бербатов, до учителя Теодосий Теодосиев.