Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза пред журналисти, че има предложение кой да оглави службата "Военна полиция" - това ще е кадрови бригаден генерал.

Той отговори утвърдително дали вече има име, което да предложи на президента, за ръководител на "Военна полиция". "Имаме, разбира се. Като го обявим, ще го видите", каза Каракачанов, но без да го назове името.

Той допълни, че става въпрос за кадрови военен, бригаден генерал, човек с опит.

Военният министър не посочи името и обясни, че не иска някой да спекулира, че министърът лансира през медиите кадрите, които се изпращат при президента за съгласуване.

Преди ден от правителствената пресслужба съобщиха, че Министерският съвет предлага на президента да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Борислав Сертов от длъжността директор на службата "Военна полиция", а министър Каракачанов обясни, че Сертов е спечелил конкурс и ще бъде военен аташе в посолството ни в Москва.

Припомняме, че в последно време отношенията между България и Русия по отношение на дипломатите са доста напрегнати. В края на миналата година Русия експулсира подполковник Митко Борисов, помощник военен аташе в българското посолство в Москва, в отговор на експулсирането на руски дипломат от София. Нота за решението бе връчена на българския посланик Атанас Кристин, който бе поканен в руското външно министерство в понеделник.

От МВнР на Русия посочиха, че тази стъпка е предприета в отговор на решението на България да обяви за персона нон грата военния, военновъздушния и морски аташе в руското посолство в София на 19 декември.

Той бе шестият руски дипломат, изгонен от България през последните две години. Българските власти твърдят, че той се е занимавал с разузнавателна дейност от 2017 г., като е събирал информация, включително за участието на американски военен персонал в учения в страната.

Посолството на Руската федерация подчерта, че не са представени доказателства, които да потвърждават, че руснакът е участвал в дейности, несъвместими с дипломатическия статут. Руската страна обяви, че има право да отговори огледално.