Министърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава заключителния етап от курса по начална военна подготовка за ученици, който се проведе на полигона на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" във Велико Търново. В обучението участваха 20 ученика от Професионалната гимназия "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, които днес получиха сертификатите си лично от него. Вицепремиерът отличи и гимназистите, постигнали най-добри резултати по време на обучението, съобщиха от МО.

"Това е първият курс, след повече от 20 години, в който гимназисти получават знания за това какво е защита на отечеството, какво представлява оръжието, преминават курс по оцеляване в природата, курс по ориентиране - знания, които ще им бъдат полезни в живота", каза пред журналисти Каракачанов, след като сам стреля с "Калашников" заедно с курсантите.

Снимка: БТА

Той допълни, че по конституция всеки български гражданин има задължението да защитава страната си, но в същото време младите хора нямат възможност да получат военно обучение.

"Затова нашата цел с този пилотен курс, който с НВУ организираме, е да предизвикаме интереса на младите хора", добави министърът.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

"Идеята на този проект на Националния военен университет беше да надградим знанията, които учениците получават в средното училище, и с военно-приложни знания и умения по военни дисциплини. С нашите полигони, учебни центрове и преподаватели, може да си позволим подобно обучение. Ще бъда щастлив, ако някой от тях един ден кандидатства в нашия университет", каза пък началникът на НВУ полковник Иван Маламов.

В продължение на пет дни учениците са преминали занятия по девет дисциплини и са се запознали с режима на курсантския живот в университета.

Красимир Каракачанов съобщи пред журналисти, че следващата седмица ще внесе в Министерския съвет проекта на Закон за доброволната военна служба, който, по думите му, е шанс младите хора да получат знания, които ще са им нужни в един рисков и опасен свят.

"Законът ще даде възможност на всеки български гражданин доброволно да премине военно обучение в рамките на два модула от по три месеца всеки, общо шест месеца в няколко центъра в страната, да я получат. Първият модул е начална военна подготовка, вторият е за специална военна подготовка. Работните места на хората, които доброволно поискат да преминат обучение, ще се пазят, независимо дали са в частния или държавния сектор", каза още военният министър и уточни, че преминалите доброволна военна служба ще имат предимство при постъпването на работа в структурите на сигурността и държавната администрация при равни условия с другите кандидати.

Според него проектът ще стартира с 600 души, като ъзрастовата граница е до 40 години за младежите и девойките, които след преминаване на подобно обучение се зачисляват в резерва на Българската армия.

Финансирането на доброволната военна служба ще бъде в рамките на бюджета на Министерството на отбраната и няма да се налага търсене на допълнителни средства.

Подобен тип начални военни обучения, като това в НВУ "Васил Левски" ще има във Военноморското училище, а през следващата година и във Военовъздушното училище, посочи Каракачанов.