Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отмени със своя заповед до 2 март всички публични събития в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра в знак на почит към началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който почина снощи, съобщиха от военното ведомство.

Освен това националният флаг във всички формирования на Българската армия и въоръжените сили на България днес ще бъде спуснат наполовина. 

Премиерът Бойко Борисов също изказа своите съболезнования към близките на началника на отбраната.

"Бог да прости ген. Андрей Боцев! Добър човек, достоен български офицер, който до последно служеше на родината си. Съболезнования на близките му", написа в профила си във Фейсбук министър-председателят.

Ген. Андрей Боцев почина снощи, след като от около една година се бореше с тежко онкологично заболяване. Той е роден на 26 ноември 1959 г. в Гоце Делчев. През 1981 г. завършва мотострелковия профил на ВНВУ "Васил Левски". Офицерската си кариера стартира, като командир на взвод, след което се изкачва в йерархията през всички командни длъжности.

През март 2017 г. ген. Боцев бе назначен за началник на отбраната от президента Румен Радев.

Генерал Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности. Това заявява президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в съболезнователен адрес по повод кончината на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

В писмото до опечалените държавният глава посочва, че генерал Боцев винаги е отстоявал твърдо и решително принципите и каузите, в които е вярвал. "За мен беше чест да познавам и да работя с него", заявява още върховният главнокомандващ на Въоръжените сили.

Президентът посочва, че ген. Боцев ще бъде запомнен като изключително подготвен и ерудиран офицер, обичан и уважаван от колегите си командир, с безспорен принос за развитието на Въоръжените ни сили. "В тези минути на мълчалива равносметка отдаваме почит пред големия български генерал, към един истински родолюбец, човек на честта и доблестта, посветил целия си живот на Българската армия", заявява президентът Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също поднася най-искрени съболезнования на семейството и близките.