233 военнослужещи или под 2 процента от целия личен състав на Въоръжените ни сили в момента са заразени с коронавирус. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на журналистически въпрос като посочи, че данните са по информация от вчера.

От заразените един военнослужещ е от мисията ни в Косово и още един от мисията в Мали. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че двамата военни са карантинирани, намират се в добро състояние, непрекъснато са под наблюдение. Той допълни, че има непрекъсната обмяна на информация с ВМА, не се налага засега военно-медицинска евакуация или болнично лечение. Двамата са в това състояние от около седмица, състоянието им се подобрява, посочи още адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната каза в отговор на въпрос, че бройката на заразените в армията варира от началото на пандемията. В периода октомври- ноември заразените са били над 400 души, сега са 233. В момента за лечение в болница има 7 души.

Адмирал Ефтимов посочи, че броят на заразените, който е варирал през месеците, не е оказал влияние върху ритъма и начина на изпълнение на задачите. "Спазваме всички мерки, ключовата дума за нас като армия е "дисциплина"- лична и колективна. Спазването на дисциплината направи възможно изпълнението на задачите на Българската армия в условията на пандемия", заяви адмирал Ефтимов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на военните ни контингенти зад граница по повод Коледните и Новогодишни празници.

Към настоящия момент 165 военнослужещи от Въоръжените ни сили участват в 4 операции на НАТО и 5 операции на ЕС зад граница.