Капсула на хилядолетието с четириметрово послание за добро бе поставена в парламента. Инициативата е по повод 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Капсулата бе запечатана с восък от председателя на парламента Цвета Караянчева и ще бъде отворена през 2030 г. от бъдещия председател на Народното събрание.

Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето обясни, че още през лятото по повод годишнината от приемането на Конвенцията от ДАЗД са отправили молба към всички представители на държавни институции да отправят своето послание за доброто бъдеще на децата.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, Елеонора Лилова (вляво), председател ДАЗД, и Славчо Атанасов, председател на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта

Снимка: БТА

Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че с поставянето на капсулата в парламента казват "да" на доброто, "да" на бъдещето на децата.

"Всяко едно дете е малка вселена и тази вселена ние възрастните трябва да я опазим. Ние трябва да пазим децата, трябва да им чертаем бъдеще, отбеляза Цвета Караянчева. По думите й, така както е записано в Конвенцията на ООН за правата на детето, всяко дете трябва да има дом и семейство, всяко дете трябва да бъде обичано, трябва да има бъдеще. Караянчева пожела да успеем да възпитаме така децата, че светът в който те живеят, да го сътворят по-добър и по-светъл.

"Ако има нещо, което България притежава като непреходно богатство - това са нейните деца, нещо повече това са техните таланти", каза специалният гост на събитието еврокомисар Мария Габриел.

Българският комисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел

Снимка: БТА

Славчо Атанасов, председател на парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта каза, че децата са тези, които ни учат на добро. Той цитира думите на Иван Вазов "не се гаси туй що не гасне" визирайки бъдещето на България - нейните деца.

В празника на доброто в парламента участваха малки и пораснали деца, възпитаници на столични училища, които поздравиха народните представители и гости на събитието с "Хубава си моя горо" и изпълнения на народни песни.

Елеонора Лилова, председател ДАЗД

Снимка: БТА

Омбудсманът Диана Ковачева постави шише във формата на сърце, пълно с "жива" вода в Капсулата на хилядолетието.

В своето обръщение към децата от бъдещето омбудсманът пише, че нейното послание към тях е едно сърце пълно с "жива" вода, защото сърцето е символ на доброто и съпричастността, а водата е живот. Правото на живот е най-важното човешко право, а водата е най-ценният ресурс на земята, защото тя пречиства и има памет за думи и мисли. Затова Диана Ковачева е нарекла тази вода за добър живот, за здраве, обич, както и за жажда за знание. Тя споделя надеждата си през 2030 г. да не се говори за проблеми с правата на децата, а да се обсъждат тяхното право на участие и правото им на щастие. Омбудсманът споделя, че се надява във времето, в което тези деца ще живеят, да се помни, че едно от най-важните неща е да бъдем добри.

Капсулата на доброто, с послания за бъдещите поколения, която ще се отвори през 2030 година

Снимка: БТА

Това е написала в своето обръщение върху свитъка, който е прибавила към шишето с вода, омбудсманът Диана Ковачева. Водата е била специално налята от животворния извор край манастира "Св. Атанасий". Легендата разказва, че водата има вълшебното свойство да лекува и зарежда със сила и енергия всеки, който отпие от нея. Това е и един от символите на добрината, който ще бъде отворен след малко повече от десетилетие от децата през 2030 г, добавят от пресцентъра на омбудсмана.