Повече от 70 дни Националният оперативен щаб информира обществото с данните за заболяването. Още през януари започнахме подготовка според нашите възможности и квалификация, за да имаме готовност за диагностика Посланията на Щаба през последните 10-11 седмици са на базата на научен анализ, на разговори с техни колеги от чужбина. Целта е при нас нещата да са по-леки от в други държави. Не сме плашили и винаги сме казвали истината, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев на брифинга тази сутрин. Според него цифрите сами говорят, че у нас заболелите и умрелите са по-малко. По негово мнение се правят достатъчен брой изследвания за страна с нашия ресурс. Така той отговори на критиките на президента Румен Радев. 

Имаме вече много по-подготвена система на здравеопазване.

Нито мерките бяха драконовски, нито имаше полицейски часове, нито имаше забрана за излизане от къщите, нито имаше декларация за излизане за хляб, заяви професорът.

"Целта е при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случаи на някои държави в Европа и такива, които са ни били пример - държави с много по-голям ресурс. Не сме плашили хората, винаги сме казвали истината", подчерта д-р Кантарджиев.

Според него цифрите говорят, че в нашата страна заболелите и починалите са по-малко. "Няма необучени медицински персонал, няма болница без предпазни средства, направихме мерките навреме", категоричен беше той.

Направени са 1 161 изследвания с RTPCR. Двама българи на 1000 са изследвани за седмица.

Преди 11 седмици сме имали само една лаборатория, вече имаме 25 лаборатории. Десетки фирми предлагат реактиви.

До сега са направени 64 480 тестове.

Има над 9 211 теста на един човек от населението.

За деня има 37 нови положителни проби. От тях в болница са 10.

Потвърдените случаи в нашата страна са 2 174.

Увеличението е само с 1.7%.

Активните случаи са 1 497.

От новите случаи 23 са в София. Общият брой за столицата е 921. В "Света Анна" - 1, в Пета градска - 1, във ВМА - 2, 19 са на лечение вкъщи.

В Пазарджик има трима, в Благоевград - 2, Видин - 2, Плевен - 2, Кюстендил - 1, Пловдив - 1, Сливен - 1, Смолян - 1, Ямбол - 1.

Започнало е масово изследване в старческите домове.

Заразени за денонощието жени са 20 и 17 мъже. Децата до 18-годишна възраст са 131. Под 11 години са 73. В София засегнатите деца са между 1 и 16-годишна възраст.

233 души е заболелият медицинския персонал.

573 са напълно излекувани. Вчера - 28 души.

Трима са починалите за деня. Във ВМА - 76-годишна жена, която е с хронична обструктивна белодробна болест, мъж на 67 в Ямбол с артериална хипертония и втори мъж в Ямбол със сърдечно-съдово заболяване на 67 години.

Средната възраст на починалите е 68 години.

205 са случаите в Плевен, в Благоевград - 108, Видин - 179, София - 921.

Общият брой на случаите в света е 4 586 000. За вчера - 64 000 нови случаи.