"101 дни данни се събираха данните за болни от коронавирус, както това се прави за инфекциите 60 години в нашата страна - по телефон, факс, бързи съобщения, РЗИ. Сега Министерство на здравеопазването направи Информационната система, но тя откри греши, докато свикнат колегите".

Така обясни хаоса и разминаванията с данните за заразените и починалите от COVID-19 в нашата страна националният здравен инспектор д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Той бе категоричен: "Да, има разлики, но никой не искаше да скрие информация. И оказа се - обвиняваха ни, че нарочно увеличаваме броя на починалите, за да има страх, а сега се оказа обратното, че има 12 повече жертви".

Специалистът обясни, че хората наистина умират от коронавирус, защото дори да имат придружаващи заболявания, с тях е можело да живеят още 10 години.

"Никой в Националния щаб не е карал да се пише, че хората са умрели от коронавирус", каза Кантарджиев.

Какво ще става в бъдеще

Ако има тенденция за повишаване на заболяваемостта или клъстъри, ако се запълнят болниците и интензивните отделения - така ще се преценява какви да са стъпките спрямо мерките занапред, обясни д-р Тодор Кантарджиев.

Той бе категоричен, че никой не е казвал, че е "свършило". Щабът получил данни, че има положителни тенденции и след анализ на експерти има информация, че 10 души вече ще заразяват от 8 на 5 души.

Кантарджиев коментира и справянето на българите с мерките - по думите му 90% били интелигентните хора и са постъпили съвестно и ще продължат и занапред да се пазят с маски, дистанция.

Здравният инспектор обясни и каква е причината за върнала се висока заболяваемост в Северна Македония - религиозните празници.

Такава била причината и за новото огнище в град Сърница, където имало събрания заради Байрама.

Той съобщи, че след седмица ще има картина колко хора в България са прекарали коронавируса на база на изследването на групата хора в Пловдив.

В заключение д-р Кантарджиев коментира острите изказвания на д-р Атанас Мангъров: "Когато не носиш никаква отговорност и не трябва да пазиш име на институция и да отговаряш за гражданите, може да си говориш колкото искаш".