От днес Канада въвежда нови правила за пристигащите български граждани, съобщава Министерството на външните работи.

От 7 септември всички напълно ваксинирани български граждани имат право да влизат на територията на Канада при няколко условия, включително да имат документ за ваксинация и отрицателен PCR тест. За тях отпада 14-дневната карантина.

По информация на посолството ни в Отава напълно ваксинираните чуждестранни граждани при влизане в Канада е необходимо:

- да покажат доказателство за пълната серия от ваксинация или комбинация от ваксини - одобрени от правителството на Канада, направени най-малко 14 дни преди влизането в Канада. В момента в Канада одобрените ваксини са: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson & Johnson);

- да имат отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт, или предишен положителен резултат за COVID-19 , получен от 14 до 180 дни преди заминаването за Канада. Не се приемат антигенни тестове;

- да нямат симптоми на COVID-19;

- да са предоставили задължителната информация за пристигане в Канада чрез регистрация в приложението ArriveCAN

- да имат основание да бъде допуснат до територията на Канада, съгласно законовите разпоредби;

- да им бъдат направени тест за COVID-19 при пристигане, ако гражданите бъдат посочени на произволен принцип от официалните власти на Канада.

Всички пътници, независимо от ваксинационния им статус, трябва да представят валиден резултат от PCR тест за COVID-19 преди пристигането. Няма промени в изискванията за тестване и карантина за пътници, които не са напълно ваксинирани, но имат право да влязат в Канада, както и за постоянно пребиваващите.

Тези граждани подлежат на карантина и всички изисквания за тестване (преди пристигането, при пристигане/ден първи и на ден осми) и задължителното представяне на информация за пътуване, контакт и карантина чрез ArriveCAN.

Подробна информация е публикувана и на сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът - как да пътуваме".