За скандалната стока сигнализирали бургаски ученици - доброволци в Съвета по наркотични вещества. От там са уведомили здравната инспекция и Агенцията по безопасност на храните, предаде БНТ.

От фирмата, която предлага продукта заявиха, че близалката съдържа масло от обикновен коноп и няма психотропни свойства. Предстои да бъдат направени експертизи.

Близалката струва 1 лв. и е произведена в Чехия. На опаковката са изобразени листа на канабис и е написано, че съдържа 100% масло от канабис. Предлага се свободно в сайт в интернет.

В Бургас доброволците видели близалката в магазин и решили да закупят една. Веднага я занесли в Комисията по наркотични вещества.

Проверка досега е установила, че близалките се продават във верига магазини във всички големи градове на страната.

Разтревожени родители в Благоевград също са подали сигнал до експертите по наркотични вещества.

"Това е фактически реклама на марихуаната. По закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е забранено да се прави реклама с каквото и да било на всички видове наркотици в това число и на марихуаната, заяви Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград.

Тя допълни, че предлагането на стоки с такива изображения предизвикват интерес у децата.

За БНТ управителят на фирмата "Абсолют" ООД Николай Илиев, чиято собственост са сайтът и магазинът в Пловдив каза, че в продукта, който те предлагат, се съдържа масло от обикновен коноп, което е без психотропни свойства и не застрашава здравето на хората. Той твърди, че има всички необходими документи за този продукт.

Специалистите от Комисията в Бургас са уведомили Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните, предстои да сезират МВР и Прокуратурата.